vrijdag 7 februari 2014

Netwerken is belangrijk voor een model

Modeltekenen | Netwerken is belangrijk


Extra opdrachten via netwerken zijn tenslotte nooit weg



Contacten zorgen voor vooruitgang

Om lekker succesvol als model te zijn is het van groot belang om door uitgebreid te "netwerken" allerlei contacten te leggen. De leden van het netwerk zijn misschien niet altijd zelf opdrachtgever. Maar vaak kunnen ze je wel weer helpen om andere opdrachtgevers te vinden. Dat gebeurt  bijvoorbeeld regelmatig via een stukje aanbeveling. Zeg maar mond-tot-mond reclame. Hoe meer mensen je als model in je netwerk hebt, hoe waardevoller het netwerk voor je zal worden. En hoe meer divers hoe beter het is.  Want vaak zitten juist daar de interessante mogelijkheden tussen. Ik heb zelf opdrachten gevonden via de vreemdste routes waar ik met verbazing naar gekeken heb.

Werken aan een netwerk moet gewoon routine worden

Eigenlijk moet netwerken gewoon routine worden. En dat is het in feite ook. Want je hebt de gehele dag contacten met allerlei personen. Netwerken is gewoon een onderdeel van je werk als model. Elke persoon die je spreekt kan op een bepaald moment in de toekomst van belang worden voor je modellenwerk. Veel mensen zien het zelfs als een compliment als je dat vertrouwen, dat men van nut voor ja kan zijn, bij hen neerlegt. En zijn alleen daardoor al best bereid om mee te werken.

expositie modeltekenen Pulchri Den Haag
opening modellenexpositie van Pulchri Studio in Den Haag waar ik gezellig boven het hoofd van de inleider hang.

Netwerken werkt naar twee kanten

Netwerken werkt uiteraard twee richtingen op. Als je iemands hulp inroept om een opdrachtgever te vinden dan is het natuurlijk niet meer dan logisch dat je het omgekeerde ook doet. Natuurlijk help je al jouw je contacten op het moment dat dat ook maar even mogelijk is.

Laat je zien. Geef een kaartje

Zorg voor een goed visitekaartje en gebruik die kaartjes waar het maar mogelijk is.  Zorg dat je je visitekaartjes bij je hebt als je andere mensen ontmoet. Of dat nu privé of zakelijk is, je weet nooit waar een gesprek soms op uit zal draaien. Sommige kunstenaars organiseren wel eens een afscheidsborrel aan het einde van een seizoen. Laat daar altijd je neus eventjes zien. Vaak zijn er open dagen voor cursussen.

Wandel daar altijd even binnen en schud wat handjes. Kunstenaars en fotografen hebben regelmatig exposities. Laat je ook even zien bij de opening of een vernissage. Of ga later. En laat dan door een enthousiaste reactie in het gastenboek even duidelijk weten dat je er was. Het nut van het bijwonen van dit soort zaken naast je normale modelwerk (of is het gewoon een onderdeel van je werk?) kan niet genoeg benadrukt worden.

Herinvesteer in oude contacten

Het je nog contacten uit het verleden? Via de zogenaamde social media (Facebook, Linkedin etc) zijn ze vaak wel weer te vinden. Investeer in het weer activeren van de relatie. Heb je contacten uit vrijwilligerswerk, uit bijvoorbeeld een vereniging of een bestuursfunctie? Dit zijn ook mensen die je kennen en die daardoor heel nuttig kunnen zijn voor een aanbeveling.

afsluiting cursus met Model Tekenen Iet Langeveld Lisse
Op de kerstborrel bij Iet Langeveld in Lisse

Doe je aan sport? Zo nee, dan is het wellicht interessant ook daar eens naar te kijken. En reageer.

Heb je zelf van iemand een visitekaartje gehad? Stuur een email van een paar regels waarin je je waardering uitspreekt over de persoon en het contact. Het zorgt ervoor dat je onthouden wordt.

Investeer in je netwerk

Heb je eenmaal een netwerk opgebouwd? Investeer er dan ook in. Is er een verjaardag of een andere feestelijke gebeurtenis? Besteed er even aandacht aan. Je social media kunnen behulpzaam zijn bij het opbouwen van een agenda met dit soort data. Maakt iemand promotie? Of krijgt hij een nieuwe baan? Besteed er aandacht aan. Je zorgt met je aandacht waarschijnlijk voor nieuwe zakelijke mogelijkheden in de toekomst.

Reageer altijd

Ontvang je een email, een WhatsApp of een Messenger bericht van iemand? Reageer er dan ALTIJD op. Dat is tegenwoordig niet gebruikelijk meer. Maar juist daardoor val je al snel positief op. Wordt je eens gevraagd om een foto ter beschikking te stellen? Of dat men een foto van je mag maken voor een krant, een folder etc.? Altijd doen. Het komt altijd positief over.

Het verschil tussen wel of niet gevraagd worden

Sommige modellen vragen zich af waarom het ene model zoveel gevraagd wordt en het andere nauwelijks tot niet. Nu, zaken als goed netwerken kunnen daarbij van zeer groot belang zijn. Naast een stukje vakmanschap van het model zelf natuurlijk...Dat spreekt voor zich. Maar er is weinig zo belangrijk als jezelf te laten zien


En als model zelf veel activiteiten ontplooien natuurlijk

Ik ben zelf altijd een liefhebber van het ontplooien van activiteiten geweest. Zo heb ik een aantal boeken over modelwerk geschreven, workshops poseren gedaan en nu is een eigen tekenclub in opbouw. Onder de naam "Model met koffie" kan ik kleine groep modelwerk van hele hoge kwaliteit aanbieden. En omdat ik alles zelf in beheer heb, kan dat ook nog eens tegen lage kosten. Wil je er meer van weten, klik dan hier

De aankondiging van "Model met koffie"
De aankondiging van "Model met koffie"


Activiteiten bij "model met koffie"

Activiteiten bij "model met koffie"