zaterdag 23 februari 2013

Kan het nog korter?



Modeltekenen | Kan het nog korter?


Het kan altijd korter. En het wordt dan ook nog steeds leuker


korte standen model tekenen

Zeker kan het nog korter

We hebben het op dit weblog wel eens gehad over het poseren met korte standen. In het betreffende artikel gaan we tot standen van een minuut. Maar de interessante vraag die dan overblijft is natuurlijk: "kan het nog korter? Korter dan een minuut? ".

voorbeeld model tekenen 10 seconden

Het kan gewoon

Op de tekenclub van Daniël Tavenier in Noordwijk kent men het antwoord op die vraag inmiddels. Daar is het gewoon gedaan. Met standen van 30, 20 en zelfs 10 seconden...

En het antwoord op de vraag hierboven is eenvoudig en ook direct in de praktijk bewezen: "Ja. het kan gewoon". En dan kun je het geleidelijk op laten lopen tot een paar minuten. Bijvoorbeeld tot drie minuten.

De meest bizarre standen zijn bruikbaar bij dit tempo

Dat is aan de ene kant wel handig voor het model. Elke stand is goed en je kunt de meest bizarre standen gebruiken die je normaal gesproken ook echt niet langer dan 10 seconden vol kunt houden.

Een creatief model is wel nodig

Dat maakt het voor een model heel leuk om te doen, mits je wel een creatief model bent dat over een groot assortiment aan standen beschikt. Want tijd om na te denken over de stand die hierna komt heb je gewoon niet...Je moet in 10 seconden een stand bedacht hebben en ook hoe je daar snel vanuit je huidige stand naar toe kunt gaan.

modeltekenen 10 seconden stand

Het is echt slopend voor iedereen😁

Voor de cursisten is het een redelijk slopende manier van werken maar het is een geweldige manier om "in te tekenen". Je hebt hooguit de tijd om enkele lijnen op papier te krijgen en die paar lijnen moeten dus wel in één keer "raak" zijn. 

Tijd om uitgebreid te gaan zitten corrigeren en veranderen heb je gewoon niet, omdat dan de volgende stand al lang weer aan de beurt is.


Een lijn moet echt in één haal staan

Je moet dus ook materiaal gebruiken dat in één keer een stevige lijn neerzet. Het moet niet nodig zijn om er meermalen overheen te gaan. Ook mag je niet in een te groot formaat werken want dat kost veel te veel tijd. Veel kleine tekeningen op een flink vel papier is aan te raden. Je krijgt dan een soort collage van korte tekeningetjes. Papier wisselen met klemmen en dergelijke op een bord gaat niet lukken in verband met de tijd.



Let op je gereedschap

Belangrijk is ook waar je mee tekent. Tijd om in te dopen heb je niet. Penseel en Oost Indischsche inkt vallen af. Ideaal is een tekenpenseel met inkthouder zoals hier afgebeeld of een simpele, wat dikkere viltstift. Dat werkt ook en onthoud: Het gaat geen meesterwerk worden. 


Het wordt een soort draadfiguur

Vaak zal een tekening neerkomen op een soort van draadfiguur of alleen een omtrek (ook wel contour genoemd) . Ook het neerzetten van een paar vlakken zal waarschijnlijk nog wel lukken en dat geeft weer een apart soort weergave.

Directe interpretatie is nodig

Een stand van bijvoorbeeld tien seconden dwingt de tekenaar tot een directe interpretatie van de stand van het model en tot het vangen daarvan in een paar lijnen of vlakken.

Details kunnen gewoon niet. Dat is wel gemakkelijk

Over de weergave van details hoeft niemand zich enige zorgen te maken. Dat kan domweg niet in de beschikbare tijd.

modeltekenen met model Henriëtte

Ideaal voor gevorderde modellen

Al met al is het een techniek voor een gevorderd model die beslist de moeite waard is bij een tekenclub om eens uit te proberen aan het begin van de sessie. Het is een prima startup als iedereen er nog in moet komen na de vorige keer.


Secondenstand zijn leuk en leerzaam 

Secondenstanden? Gewoon dus eens een keertje doen! Het is domweg leuk. En -nog een klein voordeel- het kost nauwelijks tijd bij 6 standen in een minuut. Dan kun je er in een korte tijd heel, heel veel doen. 

Update 2019

Het dynamisch modeltekenen loopt inmiddels zo lekker dat er een speciale opleiding voor is gestart. Of er dus vraag naar is ....



Weet je waar ze dit ook doen? 


Bij model met koffie. Want daar weet men wat ideaal is voor modeltekenen. Dus kom eens lekker kijken en als je inlichtingen zoekt, kijk dan hier

de miniposter van "Model met koffie"
de miniposter van "Model met koffie"