donderdag 27 december 2012

Het vak kunstmodel?

Modeltekenen | Het vak van kunstmodel



Is kunstmodel inderdaad een vak?  Natuurlijk is het dat!



Ga je voor professioneel model of niet?


Wat is eigenlijk een professioneel model? professioneel model is een begrip dat regelmatig voor verwarring zorgt, omdat het begrip professioneel twee betekenissen heeft die zeker niet dezelfde lading hebben. 


Poseren kan soms je broodwinning zijn

Professioneel kan allereerst betekenen dat het poseren iemands broodwinning is. Dus dat hij of zij het poseerwerk volledig beroepsmatig doet. Professioneel kan op de tweede plaats ook nog eens betekenen, dat iemand werk van zeer hoge kwaliteit levert maar met ander werk zijn of haar brood verdient. En het kan bij een bepaalde persoon natuurlijk allebei waar zijn.

De belasting wil ook wat hebben!

Vroeger was poseerwerk bij uitstek het terrein van het zwartwerken. Maar sinds de fiscus bij een aantal academies daar een stokje voor gestoken heeft, is het steeds normaler dat er een burgerservicenummer (het vroegere sofinummer) overlegd moet worden. Dit invullen moet dan meestal zonder het overleggen van een identiteitsbewijs.

Het is niet altijd waterdicht

Dat maakt het natuurlijk direct zinloos,  omdat je echt alles als burgerservicenummer in kunt vullen. Het mobiele nummer van je lievelingstante als burgerservicenummer werkt meestal ook prima. Maar stel dat jij je wel netjes aan de regels houdt, dan wordt het modelwerk voor een aantal modellen een soort broodwinning. En deze modellen noemen zich dan ook professioneel model.

Zakelijke inschrijving bij de kamer van koophandel

Er zijn ook modellen die deze hele papierwinkel uit de weg gaan door zich als ZZP'er of eenmanszaak in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dat lost alle problemen met burgerservicenummers en dergelijke in één klap op elegante wijze op. Overigens geeft dit soms weer rare reacties van administraties van academies die een dergelijke aanpak nog niet zo gewend zijn. Maar als men je eenmaal kent geeft ook dat geen problemen meer. En anders moet je het even uitleggen en dan komt het ook wel goed.

Model Henriette poseert voor modeltekenen

Alleen voor witte modellen


Andere  academies hebben zelfs een voorkeur voor "witte modellen" omdat deze modellen probleemloos als fiscale kostenpost opgevoerd kunnen worden zonder dat er allerlei afspraken met de belastingdienst noodzakelijk zijn. De kosten voor het model zijn dan fiscaal te verrekenen en dat kan voordelig zijn. 


Kun je echt van poseerwerk leven?

Er zijn kunstmodellen die inderdaad van het modellenwerk kunnen leven. Die modellen hebben dan wel minimaal 10 sessies per week nodig. En liefst nog wat meer, omdat de zomermaanden altijd erg rustig zijn qua opdrachten. 

In de winter, als het wel druk is, moet je dan gaan sparen voor de rustige zomer. Maar zelfs bij goed budgetteren, zal het nog niet meevallen om op jaarbasis aan het minimumloon te komen. 


Of is kunstmodel een soort roeping?

Het werk van kunstmodel is leuk en veelzijdig. Je ontmoet veel leuke mensen. Maar rijk zul je er dus zeker niet van worden. Meer dan een hobby met bijverdienste zit er voor de meeste kunstmodellen gewoon niet in. Kunstmodel zou je eigenlijk nog het beste als een soort roeping kunnen zien.


Soms gaat die roeping wel heel erg ver


Zo heb je modellen die altijd wat verder willen. Die stilstand haten en overal zoeken naar innovatie, ook in het modelwerk. Ondergetekende is zo'n model en heeft daarom "Model met koffie" opgezet dat uit moet gaan groeien tot een totaal nieuwe manier van modeltekenen. 

Mijn folder voor "model met koffie"
Mijn folder voor "model met koffie"


tijdens een sessie van "Model met koffie"
tijdens een sessie van "Model met koffie"






 LEEST U JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje