donderdag 23 augustus 2012

Verhoudingen model schatten


model tekenen verhoudingen schatten
Het model wordt er zo niet knapper
 op maar het moet even

Modeltekenen| Verhoudingen schatten


Hoe schatten we verhoudingen?



Het grote belang van goede verhoudingen

Één van de eerste zaken waar je als modeltekenaar mee wordt geconfronteerd is het schatten van de verhoudingen en proporties van het model. Meer ervaren modellen doen dit soms "op het oog" maar dat is niet voor iedereen aan te raden. 


Een potlood voor je houden?

Sommigen gebruiken daar een potlood of een stukje houtskool voor als hulpmiddel om verhoudingen te schatten. We zien hen dit met gestrekte arm voor zich houden en gebruiken dat als referentie. Prima maar niet iedereen vindt dat een gemakkelijke manier van werken.

 


De driehoekentechniek

Anderen zien meer heil in een techniek als de bekende driehoeken techniek. Het idee achter de driehoeken techniek is simpel. Zeker het eerste begin, want we beginnen eenvoudig. Namelijk met helemaal niets te doen. Tot zover moet het iedereen lukken, nietwaar?
Nou ja, we doen niet helemaal met niets, natuurlijk . We gebruiken een korte periode, bijvoorbeeld een halve of een hele minuut, om het model indringend te bestuderen.


Deel het model in in driehoeken

Daarbij gaan we het model in gedachten indelen in driehoeken. Gebruik er desnoods een liniaal bij die we langs de denkbeeldige lijnen van het model leggen. De zeer nauwkeurig werkende mensen onder ons kunnen zelfs gebruik maken van een instelbare tekenhaak om hoeken over te nemen.


modeltekenen verhoudingen schatten
Nog een voorbeeld van een model in driehoeken

Zelf een tekenhaakje maken 

Die is eventueel gemakkelijk te knutselen van twee latjes met een boutje met een vleugelmoer. Zie de tekening hieronder. 

Of neem  twee reepjes stevig  karton met een splitpen. 

Neem de hoek over met het tekenhaakje

Houd het met één hand op het draaipunt vast en zorg dat één been goed horizontaal of verticaal loopt. En neem dan de hoek die je meet bij het model even over op het doek of papier. 


Begin met de grootste driehoek

Zie op de beide bijgevoegde foto’s wat daar precies de bedoeling van is. De driehoeken die we waarnemen zetten we met een dun lijntje, bijvoorbeeld met houtskool op ons doek of papier. Bij voorkeur beginnen met de grootste driehoek. Dat is omdat we anders het risico lopen dat de hoek bij nader inzien niet echt lekker op het doek past.


We hebben dan de basis van de  compositie al te pakken

In feite zetten we hiermee de basis van onze totale compositie al neer. Deze driehoek is dus van heel groot belang voor het eindresultaat en het gemak waarmee we dat eindresultaat vorm zullen gaan geven.


Links het tekenhaakje en rechts een detail van de "scharnier"








Verder met een logisch vervolg 


Als de eerste driehoek staat, gaan we een volgende driehoek intekenen, die gezien de compositie logisch voor de hand ligt. En zo gaan we door. En wel tot we alle belangrijke hulplijnen met behulp van driehoeken hebben neergezet. Eigenlijk is het tot nu toe een zeer simpele manier van werken. 

Pas het model in de driehoeken

Nu we alle hulplijnen hebben, gaan we het model en haar kledingstukken in de driehoeken inpassen. Omdat we de hoofdlijnen al vastgelegd hebben, is dit in het algemeen niet echt lastig meer. Het aantal driehoeken bepalen is een handigheidje uit de categorie "al doende leert". De ervaring leert namelijk op een gegeven moment wel wat nog handig is en wat niet meer. 

Neem gemakkelijk te verwijderen materiaal


Gebruik een materiaal dat zich straks weer gemakkelijk van je werkstuk laat verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan houtskool dat voor 90% te verwijderen valt. Vaak blijft een vage grijze lijn nog wel staan. Tekenen met houtskool voor grote lijnen is simpel te doen. En tekenen langs een lat of liniaal lukt ook nog wel, zolang we niet teveel druk uit gaan oefenen want dan spatten de stukjes houtskool in de rondte. En dat vindt de beheerder van de zaal of een ander die daar moet stofzuigen niet fijn. 


We breiden nu gestaag uit met meer details

En in de volgende stappen gaan we over de houtskool heen steeds meer details aanbrengen. 

Dat komt in een ander artikeltje wel weer terug. Over de grote lijnen en de proporties behoeven we ons geen zorgen meer te maken. Dat is met de eerste driehoeken wel goed geregeld. 

 

Nog een voorbeeldje van verhoudingen schatten

In deze tekening zien we nog een aantal van deze driehoeken ingetekend. Met deze lijnen kunnen we veel details van het model al prima op hun plek zetten. Ook hier weer: Het aantal driehoeken dat we gebruiken is sterk afhankelijk van onze ervaring met deze techniek. Zoals met veel technieken is ook hier heel veel oefenen en experimenteren van groot belang. 


Ook op onze modeltekenworkshops oefenen we dit


Op de workshops die we organiseren komen dit soort technieken aan de orde. Die workshops zijn lekker klein en iedereen krijgt de volle aandacht. We gaan voor een soort van 
serieuze ontspanning. En dat doen we gewoon in de huiskamer van het model die in korte tijd als volwaardig tekenlokaal, voorzien van alle gemakken voor tekenaars en model,  in te richten is. 

Verhoudingen model schatten doen we ook
Verhoudingen model schatten doen we ook











 LEEST U JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje